Top 10 over de største slankemyter

Der er et hav af kostråd i træningsverden og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der skal til for at kunne præstere bedre eller for at kunne opnå et vægttab. Vi har samlet 10 af de mest udbredte kostråd, der i den grad har brug nuancering. Så inden du sætter dig til bords og spiser, bør du læse dem, da de kan have en afgørende betydning for dine resultater:

Lad være med at slukke tørsten i energidrik til spinning

 • Forklaring: Der er ufattelige mange kalorier i en energidrik. Faktisk er der så mange kalorier, at det nulstiller forbrændingen til en spinningstime. Det konstante sukkerindtag kan medvirke, at kroppen først vil bruge energi på at forbrænde energidrikken, fremfor at tage af de depoter, vi allerede har i kroppen. Ikke nok med at energidrikken forstyrrer din krops fedtforbrændning, så kan det også hæmme udviklingen af din udholdenhed.
 • Hvad kan jeg i stedet gøre: Det allerbedste du kan gøre er at drikke vand. En enkel spinningstime kræver ikke energidrik for at kunne gennemføres. Kører du derimod to timers spinning lige efter hinanden, kan din krop have gavn af lidt elektrolytter i form af en sukkerfri brusetablet. Det sænker risikoen for kramper og gavner væskeoptaget.

Lad være med at spise mange måltider

 • Forklaring: Når man indtager mange måltider i løbet af dagen, vil kroppen starte ud forbrænde alle de næringsstoffer, kroppen konstant modtager fra alle måltiderne. Kroppen vil på intet tidspunkt have mulighed for at forbrænde fedtet, der allerede er i kroppen. Hermed vil man have sværere ved at tabe sig og man har ikke mulighed for at opnå de sundhedsfordele der er ved at faste.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Du behøver ikke at spise mellemmåltider, men hvis du føler du trænger til noget imellem måltiderne, så kan du med fordel spise en lille smule. Har du mulighed for det så indlæg en 8-12 timers faste i løbet af dagen engang imellem. Det er godt for kroppen.

Lad være med at drikke iskoldt vand i varmen

 • Forklaring: Når man har det rigtig varmt kan det være fristende at drikke en stort iskoldt glas vand. Det kan dog give din mavesæk et kuldechok og give dig mavepine. Det iskolde vand vil medføre at de små blodkar trækker sig sammen og bremser fordøjelsen.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Isvand kan bruges til ydre afkøling af kroppen, men det væske du drikker, bør ikke være alt for koldt. Hvis du skal på vandretur i varmen, kan du dyppe nogle svampe i koldt vand og placere rundt på kroppen. Det kan hjælpe til at afkøle kroppen.

Lad være med at sulte dig, hvis du træner hårdt

 • Forklaring: Til de større løb kan overvægt være en hæmsko, og det kan være fristende at forsøge at tabe nogle kilo inden marathonløbet. Når kroppen er i kalorieunderskud påvirkes restitutionen negativt. Ligeledes vil det også være sværere at få de nødvendige næringsstoffer, når man er i kalorieunderskud.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Når man er ved at træne op til et marathon, gennemgår man en hård træning, som udfordrer både restitution og immunforsvaret. Derfor er det vigtigt at give kroppen det bedste udgangspunkt i form af en sund og nærende kost. Vil du gerne tabe dig inden marathonløbet, bør dette vægttab være afsluttet min 6 uger inden løbet.

Lad være med at drikke proteindrik efter styrketræning

 • Forklaring: Har du allerede fået nok proteiner i løbet af dagen fra dine måltider, har proteinshakes og kakaomælk ingen effekt efter træning. I så fald vil det bare være tomme kalorier.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: På de dage hvor du styrketræner, bør du øge mængden af proteinrige madvarer. Det kan såmænd bare være et ekstra æg til din morgenmad eller ekstra kød til din frokost. Det er ligegyldigt, om du indtager ekstra protein inden, imens eller efter din træning, så længe du bare får ekstra protein på dine træningsdage.

Lad være med at drikke energidrik inden et løb

 • Forklaring: Det kan være fristende at drikke en energidrik lige inden, du skal til træning, men det høje sukkerindhold i drikken vil få dit blodsukker til at stige kraftigt. Herefter udskilles insulin, så blodsukkeret falder. Dette vil medføre, at din krop føles flad og helt energiforladt, når træningen skal begynde. 
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Du bør spise et måltid 3-4 timer inden træning. Et kvarters tid inden træningen kan du med fordel spise en banan og drikke et glas vand.

Lad være med at undgå nødder

 • Forklaring: Selvom nødder indeholder ligeså mange kalorier som chokolade, så har nødder en positiv effekt på både immunforsvar og kredsløbet. Forskning viser desuden, at personer, der indtager en del nødder, har nemmere ved at tabe sig på maven.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Sørg for at der er plads i kalorieregnskabet til en håndfuld nødder dagligt. Du kan fx spise mandler på din skyr om morgenen, du kan spise æbler med peanutbutter om eftermiddagen, eller du kan tage lidt nødder om aftenen i stedet for slik. 

Lad være med at indtage en masse kulhydrater før et 5 km-løb

 • Forklaring: Inden et langt løb, kan det være en fordel at have fyldt kulhydratdepoterne for at sikre, at kroppen har energi nok til hele løbet. Det kan dog have en negativ effekt ved korte løbedistancer. Når kulhydrater lagres i kroppen, binder de væske i musklerne. Dette medfører, at du bliver tungere og kan dermed nemt miste 4-5 sekunder pr km. 
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Spis som du plejer inden et kort løb. Sørg for at det sidste måltid inden løbet, er spist 3-4 timer, inden startskudet lyder. På de korte distancer, handler det om at være lynhurtig, og du har ikke brug for, at der ligger en masse halvfordøjet mad i mave-tarmsystemet. 

Lad være med at drikke en bærsmoothie efter intervaltræning

 • Forklaring: I et forsøg fik deltagerne en smoothie med bær lige efter endt træning. Man havde forventet, at antioxidanterne fra de mange bær ville medføre en hurtigere restitution, men i stedet vidste det sig, at smoothien hæmmede restitutionen. Grunden hertil var, at de mange plantestoffer medførte, at immunforsvaret blev bremset og ikke igangsatte de mekanismer, der er essentielle for optimal restitution. 
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Plantestofferne fra de mange bær har stadig en postiv indvirkning på kroppen. Du kan forebygge skader ved at sørge for at indtage en kost med masser af bær. Forskning fra New Zealand har vist at indtag af blåbær inden træning, medfører et fald i antallet af inflammationsmarkører den efterfølgende dag.

Lad være med at undgå fedt i håbet om at tabe dig

 • Forklaring: Så længe du ikke motionerer, vil størstedelen af den energi du forbrænder, komme fra fedt. For at forbrænde kulhydrater er du nødt til at motionere. Hvis du spiser mange kulhydratrige madvarer, som brød, pasta, frugt, slik, kartofler osv, vil disse lagre sig som fedt, hvis du lever et stillesiddende liv. Det er faktisk værre at få for mange kulhydrater end for meget fedt.
 • Hvad kan jeg gøre i stedet: Først og fremmest bør du fjerne alle de tomme kalorier du indtager, såfremt du ønsker at tabe dig. Det drejer sig om slik, sodavand, juice, alkohol og saftevand. Herefter kan du nedsætte dit indtag af stivelse som fx. pasta, brød og gryn, og i stedet erstatte dem flere grønsager. Til allersidst kan du tage et kritisk kig, på mængden af fedt du indtager, og derefter lave eventuelle justeringer der.