8 tips der gør dig sundere

Overvægt er et stigende problem – ikke kun i Danmark men faktisk i hele den vestlige verden. Udover udfordringer i det daglige, kan overvægt også medfører en lang række livsstilssygdomme. Men når man skal definere sundhed, så handler det ikke kun om at være slank eller normalvægtig. Man kan sagtens være normalvægtig eller endda veje for lidt og stadig leve en usund tilværelse. Dette kaldes tyndfed, og det kan faktisk medføre de samme livsstilssygdomme, som overvægt kan.

Din kost er afgørende for, hvordan du har det – hvor meget energi du har, hvordan dit immunsystem fungerer, hvor godt du sover, og hvordan din hud ser ud. En sund kost har både en visuel effekt, der gør at du bare ser bedre ud, men en sund kost gør også, at du føler dig mere frisk, og at kroppen bedre i stand til at bekæmpe sygdomme og forebygge stress.

Ofte kræver det ikke de store ændringer i sin kost, for at opleve øjeblikkelige forbedringer. Alligevel kan det godt virke lidt uoverskueligt at gå i gang. Den nemmeste måde er ved at ændre én ting ad gangen. Hermed bliver det nemmere en rutine, og de små forbedringer har større chance for at blive en naturlig del af din hverdag.

Her er forslag til nogle små ændringer, du kan gøre, som vil give store forbedringer i dit velbefindende:

Variation gør det lettere

Hvis du ønsker en sundere krop og samtidig ønsker at blive slankere og/eller stærkere, så sørg for at der er variation i din kost. Der er mange som har en tendens til at udelukke hele fødevaregrupper, som f.eks kulhydratrige eller fedtholdige madvarer, men forskellige fødevarer er med til at sikre, at du får alle de forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Det vil til enhver tid også være lettere at følge en sund og varieret kost. Du kan starte med at skrive ned hvilke fødevarer, du kan lide fra hver fødevaregruppe. Prøv herefter at lave en madplan ud fra dette.

Vær realistisk og nå dine mål

Det kan godt være, at du gerne vil have sixpack eller ligne modellerne i magasinerne, men hvis du allerede nu, ved at du ikke har tid og overskud til at træne flere gange om ugen og spise efter en stringent kostplan, så bør du sætte nogle mere realistiske mål. Man kan sagtens være sund, selvom man vejer et par kilo for meget.

Spis frugt og grøntsager hver dag

En nem måde hvorpå du kan få mere frugt og grønt, kan være ved at starte dagen med en sund smoothie. Du kan også sætte som mål at få grøntsager til hvert hovedmåltid, og at spise et stykke frugt eller nogle bær, når du trænger til en snack om eftermiddagen. Både frugt og grøntsager indeholder mange vitaminer, mineraler og antioxidanter, som er vigtige for kroppen. Derudover indeholder særligt grønsager en stor mængde fibre, der giver en god mæthedsfornemmelse uden at indeholde særligt mange kalorier.

Fuldkorn giver større mæthedsfornemmelse

Fuldkornsprodukter indeholder mange fibre, som giver en god mæthedsfornemmelse og hjælper dig til en bedre fordøjelse, ved at give energi til de gode bakterier i tarmsystemet. I fuldkornsprodukter er der mange ernæringsmæssige fordele, som der ikke ses i hvidt brød, pasta og ris.

Sluk tørsten i vand

Det er vigtigt at få rigeligt med væske i løbet af dagen, og det er bedst at slukke tørsten i vand. Det indeholder ingen kalorier og vil derfor ikke påvirke dit kalorieindtag. Din krop har brug for vand, for at kunne fungere optimalt.

Sodavand er tomme kalorier

Sodavand indeholder mange tomme kalorier i form af sukker og natrium. Light sodavand indeholder kunstige sødestoffer, som eftersigende kan medføre en større sukkertrang. Både almindelig sodavand og light sodavand er skadelige for tænderne, da de indeholder samme mængde syre, som kan ødelægge emaljen på tænderne.

Kaffe og vin kan nydes i moderate mængder

Kaffe har faktisk mange sundhedsfordele – men kun når det indtages i moderate mængder. Forsøg at nøjes med max. 4 kopper kaffe om dagen. Drikker du på nuværende tidspunkt mange flere kopper kaffe dagligt, kan du skære forbruget ned med en kop om dagen, indtil du er nede på de anbefaldede max 4 kopper.

Vin har også flere sundhedsfordele, men bør også nydes i meget begrænsede mænger. Et enkelt glas vin om dagen giver dig de sundhedsfordele, der er ved vinen.

I stedet for at spise slik, kan du skifte dem ud med mere sunde alternativer, som samtidig vil kunne afhjælpe din søde tand og trang til fedtholdigt mad.

Varigt vægttab tager tid

Man kan måske godt fristes til at gå på en meget stram diæt i ønsket om et vægttab, men de meget stramme og restriktive diæter, kan være svære at holde i længden, og du risikerer at køre surt i det, inden du overhovedet har nået dit mål. For at opnå et varigt vægttab, bør du være indstillet på, at det tager tid. Giv dig selv en ugentlig fridag, hvor du kan spise hvad du har lyst til.