Sådan undgår du de værste begynderfejl og føler dig hjemme i træningscentret fra den første dag:
Husk at alle har været nybegyndere engang
Det kan godt være, at alle ser meget professionelle ud i træningscentret, men alle har været nybegyndere en gang, så de vil sagtens kunne huske deres første dag i centret. Husk at det bare er træning, det handler om, så lad være med at tage det for alvorligt. Spørg om hjælp, hvis du har brug for det, og tag det hele med ophøjet ro, og hvis du kommer til at dumme dig, så tag det med et smil. I starten kan det være en fordel at træne med en ven eller veninde – gerne én, der har lidt erfaring.
Hvor ofte bør jeg træne?
Som nybegyndere kan du opnå gode resultater ved at træne bare to gange om ugen, men har du mulighed for det, så forsøg at komme afsted til træning tre gange om ugen.
Skal jeg ud og købe nyt tøj inden jeg starter?
For at træne behøver du ikke noget specielt tøj. Det vigtigste er, at det er tøj, som er komfortabelt at have på. Du behøver heller ikke særlige sko til styrketræning – et par almindelige træningssko er ganske gode. Tænk over at din t-shirt ikke bør være for kort, da du ellers kan komme til at blotte maven under øvelser, hvor du har armene over hovedet som fx ved et skulderpres.
Hvor mange øvelser indeholder et godt program?
Du behøver ikke at bruge flere timer om dagen i træningscentret for at opnå gode resultater. Som nybegynder kan du nøjes med en enkelt god øvelse til hver muskelgruppe. Når du efter nogen tid har oplevet gode resultater, kan du eventuelt tilføje endnu en øvelse til ryggen, brystet og lårene.
Hvor tunge skal vægtene være?
Det kan være svært at definere præcist, hvor tunge vægte netop du skal tage. En god tommelfingerregel er at tage udgangspunkt i en vægt, hvor du kan tage 8-12 gentagelser, før du må holde en pause. 8-12 gentagelser sørger for en træning, hvor du vil opnå både større styrke, mere muskelmasse og større udholdenhed.
Skal det gøre ondt, før det giver resultater?
Når du begynder at styrketræning, kan de fleste forvente lidt ømhed i musklerne. Mærker du derimod en stikkende, jagende smerte fra dine led, bør du straks stoppe øvelsen. Lad være med at ignorerer smerten og tro, at det skal gøre ondt, før det gør godt. De tunge vægte du løfter, kan give dig varige skader, hvis din teknik halter.
Skal jeg vælge maskiner eller frie vægte?
Der er fordele og ulemper ved både maskiner og frie vægte, og hvis man skal vælge en god mellemløsning, kan man bruge kabelmaskiner, da de giver en god og naturlig bevægelsesfrihed. Der er mange der er glade for at bruge rowmaskiner, hvorimod mange kan opleve skuldersmerter i en skulderpresmaskine grundet den fastlåste bane. Det er meget individuelt, om man foretrækker maskiner frem for frie vægte, men tag de øvelser, du føler, at det fungerer bedst for dig.
Hvordan udføres øvelserne?
De fleste maskiner i træningscentret er meget nemme at bruge, og på de fleste maskiner er der tegninger, der forklarer hvordan maskinen skal bruges. Hvis du gerne vil forberede dig lidt hjemmefra, kan man finde utallige videroer på youtube, der viser, hvordan de forskellige øvelser, skal udføres. Hvis du stadig føler dig på bar bund, kan du bede om hjælp hos en instruktør eller personlig træner i centret.
Hvornår kommer resultaterne?
Som nybegynder vil du i løbet af 3-4 måneder kunne se synlige forandringer i spejlet. Det afhænger selvfølgelig både af din træningsindsats men også af dit udgangspunkt og genetik. Du vil dog hurtigt opleve, at du bliver stærkere og kan løfte tungere vægte, end du kunne i starten.