Bliv forårsdetoxet med disse 5 tips

Når foråret melder sin ankomst, bliver mange inspireret til rengøring og fornyelse i hjemmet, men faktisk kan du gøre det samme for dig selv. I den indiske filosofi Ayurveda, bliver der hvert forår anbefalet panchakarma (detox). Dette vil hjælpe til at slippe af med ophobede affaldsstoffer og træghed, som oftest er et resultat af dårlig mad, for lidt motion og mangel på frisk luft.

Under detoxen stimuleres den indre ild “Agni,” som er vores forbrænding. Normalt er en panchakarma en temmelig hård omgang, men vi har samlet 5 gode tips til, hvordan du nemt får dig selv afgiftet og bliver klar til forår.

Ændre dine madvaner i en uge

I en enkelt uge kan du prøve at undlade sukker, gluten, kaffe, alkohol og rødt kød og i stedet spise grøntsager og drikke en masse vand. Det kan være en god idé at indtage et fiberprodukt som f.eks psyllium.

Brug din meditation til at give slip

Inden du skal meditere, bør du overveje, om der er nogle bestemte, uhensigtsmæssige mønstre, du hænger fast i. Det kan være, at du har mange negative tanker om dig selv, eller du bærer rundt på gammelt nag. Under din meditation, bør du forsøge at give slip på disse uhensigtsmæssige mønstre og tanker. Forestil dig at du gør rent i dit sinds mørke afkroge og får renset ud. Afslut din meditation med følelsen af taknemmelighed – både en taknemmelighed overfor hvad du har, og en taknemmelighed over at være dig og ingen andre.

Tørbørstning

Huden er kroppens største organ, og døgnet rundt udskilles her ignnem affaldstoffer. Hver morgen inden du går i bad, kan du bruge 5-10 minutter på at tørbørste huden på hele kroppen. Det vil hjælpe kroppen til nemmere at kunne udskille affaldsstofferne. Tørbørstning foregår ved, at du med en børste eller handske roligt stryger huden. Start ved dine fødder og bevæg dig opad. Du skal altid børste i retningen mod hjertet. Din hud bliver exfolieret og får øget blodgennemstrømningen. Hermed øges iltning og udrensningen gennem huden, og dit lymfesystem stimuleres.

Yoga

Når du dyrker yoga, laver du en serie af forskellige asanas (øvelser). Øvelser med foroverbøjninger og tvists stimulerer de indre organer og har en udrensende effekt, som vil sætte gang i maven.

Kogt vand med citron og ingefær

Hver morgen skal du drikke en kop varm (kogende) vand tilsat saften fra en halv citron og lidt frisk revet ingefær. Det stimulerer dine tarme og vil sætte gang i den indre ild “agni”. Du kan eventuelt forbedre det til et par dagen ved at køre et par citroner og et stort stykke ingefær gennem en juicemaskine. Det kan godt holde sig et par dage i køleskabet. Om morgenen koger du noget vand og hælder noget af juicen fra køleskabet over. Har du svært ved at få det ned, kan du gøre det lidt sødere med en smule flydende sødemiddel.