Er du juleklar? Ingen jul uden disse 5 juletraditioner

Jul

Julen er børnenes fest. Det er lig med julegaver, julemad, juletræ og dans, nisser og meget, meget mere. I Danmark er der et hav af gamle traditioner, med små variationer fra familie til familie, som er tilbagevendende hvert eneste år. Julen er også hjerternes fest. Det er kvalitetstid med familien, men det er også julelys i gaderne, og folk, der smiler til hinanden i gaderne. Selvom det er mørkt og koldt, så er der hjertevarme.

Der er så mange traditioner op til jul, at det næsten er helt svært at holde styr på. Når du nu at få det hele med i julens stress og jag – eller trængsel og alarm, som en velkendt salme beskriver det?

Derfor har vi samlet en liste over gode, gamle juletraditioner i Danmark. Traditioner, som får dig til at trække på smilebåndet, og som du kan glæde dig til.

  1. Julemiddag

Julemaden er noget helt for sig. Hvad enten du skal have and, gås, flæskesteg eller noget helt fjerde med brun sovs, brunede kartofler og rødkål, så er julemaden et sikkert hit. Den er fed, smagfuld og lækker, og det eneste, du skal bekymre dig om, er at nyde den. Og ja, så måske også lige handle ind til den og lave den, men det er en opgave, man må løfte i flok!

  1. Julegaver, juletræ og sang og dans

At pynte juletræet er også en fast tradition for mange, mens de lytter til gode, gamle julesange. I nogle familier får børnene ansvaret for at pynte træet, og så må forældrene først se træet, når det er helt færdigt. Under træet ligger selvfølgelig en masse flot indpakkede gaver, og måske hænger der kræmmerhuse med slik eller vaniljekranse? Selvom børnene kan blive utålmodige, venter mange familier med at pakke gaver op, indtil efter de har danset om juletræet og sunget julesalmer eller julesange. Det kan for eksempel være ”På loftet sidder nissen” eller ”Dejlig i jorden”.

  1. Adventskrans, -lys og -kalender

I de fleste danske hjem, hvor der fejres jul, er der en adventskrans med adventslys i. Fire styks, der alle markerer hver af de søndage, der er op til juleaften. Nogle laver også udførlige adventskalendere til hinanden, så der er en lille gave for hver dag, som en, du holder af, kan pakke op.

  1. Kirkegang

Rigtig mange familier, hvad enten de plejer at gå i kirke eller ej, går til julegudstjeneste juleaftensdag. Det er en tradition for mange at lytte til juleevangeliet og synge nogle julesalmer, før de skal hjem og kokkerere til den store aften. Det er en hyggelig måde at komme ned i gear på og tage på udflugt sammen.

  1. Kælketure, snemænd og sneboldkamp

Hvis vi er heldige og får en hvid jul, er der mange, der tager på kælketure rundtomkring i landet. Det er sjovt for børnene, det er sjovt for de voksne, og det er ganske gratis. Med sne er der også andre muligheder. For eksempel er der mange, der bygger snemænd, og nogle gange udvikler det sig til sneboldkamp. Husk at tage varmt tøj på, for eksempel en god vinterjakke, så du ikke bliver forkølet. Det er vigtigt med en vinterjakke, der isolerer, og som ikke bliver helt våd af alle de snebolde, der kommer flyvende mod dig.