Sådan Fastsætter Du Den Korrekte Værdi af Alt i Dit Hjem

Møbler

Vi har alle sammen alt for mange ting i vores hjem. Det er lige meget, om man bor i et stort hus ude på landet, eller en lille lejlighed inde i centrum af København: hjemmet er fyldt til randen med ting, og vi bruger ikke halvdelen af dem. Hvordan kan det være, at vi raver så mange ting til os, og hvad kan vi gøre, for at få mindre rod i vores hus og hjem?

Lad os starte med grundene til, at problemet opstår. Det handler ofte om, hvordan vi lader os selv se på vores hjem. Rigtigt mange ser på en tom lejlighed, som de kigger på en tom tallerken til en spis hvad du kan buffet: den skal fyldes op. Når missionen er at fylde lejligheden (eller huset!) op, så er det klart, at det bliver fyldt med bras. For vi har for det første ikke råd eller overskud til, at fylde det op med ene af ting, som har stor værdi. Derfor skaffer vi os ofte en masse ubrugeligt bras, der bare er ”til pynt”, eller som vi i hvert fald antager er ”bedre end ingenting”. Men den eneste grund til, at dette bras er ”bedre” end ingenting, er fordi vi har skabt den her buffet-tallerken illusion omkring vores hjem. Men vågn op! Dit hjem er ikke noget du absolut skal fylde op. Tværtimod: det er fantastisk at have tomt plads omkring sig. Det kræver noget mere arbejde, at skabe følelsen af ”hjem” i en lejlighed, uden at fylde den op med ting, men det er så absolut investeringen værd.

Det næste problem er, at vi ofte er bange for at smide væk. Du kender det sikkert fra de gange, du har tvunget dig selv til at rydde op. Du får fingrene i et eller andet, og ved ikke, om du bør smide det ud eller ej. Her er hemmeligheden, at træde et skridt tilbage, og spørge dig selv hvad værdien af denne genstand er. Her taler vi ikke om følelser i første omgang: kig rent praktisk på, hvad tingen kan gøre for dig. Med dit udvalg af værktøj, er det ofte let at finde en praktisk grund til, at beholde en genstand. Men med meget af vores bras, er der ikke nogen direkte måde de kan skabe værdi for os på. Hvis det skaber en reel værdi, så behold det. Hvis det ikke skaber en reel værdi, så læg det i en anden bunke. Når du har været hele rummet eller hjemmet igennem, så tag tilbage til bunken med praktisk en værdiløse ting. Nu kommer følelserne i spil: gå hver af tingene igennem, og spørg dig selv, om de giver dig værdi på et emotionelt plan. For igen at snakke om værktøj, så kan det være, at du har en skruetrækker du arvede fra din far, som minder dig om alle de gode minder fra din barndom, hvor du og han byggede ting ude i værkstedet. Selvom du har en anden hammer, der er mere praktisk til at hamre med, så er det stadig okay at beholde denne ”ubrugelige” hammer, fordi den har værdi for dig: den vækker minder. Vær dog uhyre kræsen her: du kan næsten altid finde på en undskyldning for at beholde noget, og det er ikke planen. Grunden til vi samler alting i én bunke er faktisk, så du ikke taler dig selv til at beholde det hele: bunken med ting du smider væk, skal gerne være større, end bunken med ting du beholder.